در مقاله قبلی به کلیات ساختار طرح کسب و کار و چگونگی تحلیل swot پرداخته شد. در ادامه سایر بخش های لازم برای تدوین این طرح شرح داده می شود.
سازمان و مدیریت (Organization and Management) در بیزنس پلن
این بخش ساختار تجارت شما را به شکل یک نمودار سازمانی تقسیمبندی میکند، که سلسله مراتب اختیارات و همچنین ویژگیهای رؤسا و مدیران را در طرح کسب وکار نشان میدهد.
چه افرادی در کسب و کار شما فعالیت دارند؟ سوابق آنها چیست؟ دلیل انتخاب چنین افرادی به عنوان اعضای هیأت مدیره یا کارمند چیست؟ چه مسئولیتی دارند؟
این سؤالات شاید در یک شرکت تک مالکی و یا دونفره بیهوده به نظر برسد، اما خوانندگان برنامه کسب و کار به تمامی این اطلاعات نیاز دارند. یک توصیف دقیق از تعداد نیروهای کاری مورد نیاز هر بخش و توضیحی از حیطه مسئولیت آنها، ضروری است.
پاسخ به سوالاتی از قبیل چه کسی مدیر ارشد است؟ چه حقوق و مزایایی برای افراد خود درنظر گرفته اید؟ چه محرکهای انگیزشی برای آنها پیشنهاد میدهید؟ ترفیع درجه در کسب و کار شما چگونه است؟
به خوانندگان خود اطمینان دهید که ارزش افراد سازمان شما فراتر از یک نام، بر روی عنوان برنامه کسب و کار است.
خط تولید و محصولات (Service or Product Line) در بیزنس پلن
تجارت و بیزینس شما واقعا چه چیزی تولید میکند؟ محصول یا خدمت شما چیست؟ و چگونه کار میکند؟ چه نیازهایی را برای بازار هدف مرتفع میسازد؟
برخی عناصر موجود در این بخش عبارتند از: مزیتهای محصول، عیوب محصول، چرخه عمر محصول، و هرگونه جزئیات در مورد حق نشر، حق امتیاز، تحقیقات و توافقات قانونی.
هدف بخش خدمات و محصولات در بیزینس پلن بیان واضح و شفاف مزایای فراهم شده برای مشتریان است.(تمامی اطلاعات ارائه شده باید بر این هدف تمرکز کنند.)
چرا مشتری بالقوه این محصول را انتخاب میکند؟ و چگونه محصول یا خدمت شما میتواند زندگی مشتریان را راحتتر و یا سودمندتر کند؟
در این قسمت از طرح کسب و کارتان بر مزیت رقابتی بیزینس خود تمرکز کنید و سعی کنید آن را برجسته سازید.
بازاریابی و فروش (Marketing and Sales) در بیزنس پلن
توصیف نحوه ی رشد و نفوذ در بازار هدف، در کنار کانالهای توزیع و روشهای گوناگون ارتباط با مشتریان از جمله مواردی است که باید در بخش بازاریابی، معرفی شود. و در بخش فروش، باید تیم خود را توصیف کرده و فرآیند آموزش، استراتژیهای فروش و جذب نیرو و تحلیل مشتریان بالقوه را مدنظر قرار دهید.
به یاد داشته باشید افرادی که به کسب و کار شما وام میدهند و یا در آن سرمایهگذاری میکنند باید بدانند که شما چگونه به بازار هدف خود دست می یابید؟ و سهم بازار موردنظر خود را چگونه کسب خواهید کرد؟ و میزان سوددهیتان چه قدر است؟
برای بالا بردن قابلیت درک تمامی این موارد توسط خوانندگان بیزینس پلن، برنامه بازاریابی و استراتژی فروش خود را در این قسمت از برنامه کسب و کار مشخص کنید.
درخواست تأمین مالی (Funding Request) در بیزنس پلن
هرگونه درخواست برای وام یا کمک مالی، در این قسمت لحاظ میشود. این بخش شامل نیازمندیهای مالی فعلی و آتی، چگونگی استفاده از این منابع مالی و هرگونه استراتژی مالی مرتبط دیگری میباشد.
همانطور که نیازهای مالی خود را عنوان میکنید، مقدار پول مورد نیاز فعلی و آتی خود را مشخص کنید، دوره زمانی هر درخواست مالی را تعیین کرده و نوع تأمین مالی (بدهی یا سرمایه) و دورههای (بلندمدت یا کوتاهمدت) را مشخص کنید.
لازم به ذکر است این بخش نیز برای تمام طرحهای کسب و کار (Business Plan) لحاظ نمیشود. معمولا شرکتهای سهامی و شرکتهایی که سرمایهگذار دارند و یا نیاز به سرمایه گذار یا دریافت وام دارند، اطلاعات مالی خود را با این جزییات در طرح کسب و کار وارد می کنند. اما به طور کلی اطلاعاتی از قبیل نقطه سر به سر، سود ماهانه یا سالانه، هزینه های ثابت و متغیر و مواردی از این دست در این بخش درج میشوند.
پیشبینیهای مالی (Financial Projections) در بیزنس پلن
اعتباردهندگان نیازمند درک پیش بینیها و انتطارات مالی شما هستند. این تحلیل مالی شامل نرخ ها و روندهای تحلیل برای تمامی بیانیههای مالی (تاریخی یا بالقوه) است. نرخ بازگشت سرمایه از جمله مهمترین موارد در این بخش است.
بخش پیشبینی مالی در برنامه کسب و کار برای دو گروه ارائه میشود.
اولین مورد برای جذب سرمایهگذاران خطرپذیر (Venture Capitalist)، سرمایهگذاران فرشته (Angel Investors) و یا حتی اعضای باهوش خانواده است که باید مطمئن شوند که اعداد ارائه شده رشد سریع کسب و کار شما را ثابت میکند.
گروه بعدی بانکها یا وام دهندگانی هستند که برای اطمینان از بازپرداخت به موقع وام باید اعداد برنامه کسب و کار شما و میزان درآمد احتمالی آتی را ببینند.
ضمیمه برنامه کسب و کار (Business Plan)
آخرین قسمت برنامه کسب و کار اطلاعات مختلفی است که برای تکمیل برنامه شما لازم است. اطلاعاتی مانند تاریخ اعتبار، اسامی ارجاعات، گواهیها و مجوزها، اسناد قانونی، مجوزهای ساخت، قراردادها و لیست مشاورین تجاری و مواردی از این دست که به فراخور موضوع و نیاز باید ارائه دهید. در واقع در این بخش فرآیندهای اجرایی طرح مشخص میشود.
در این مقاله ۹ گام اصلی برای نوشتن طرح کسب و کار ارائه شد. اما این طرح کسب و کار نسخهای استاندارد برای تمام کسب وکارها نیست. همانطور که پیش از این به آن اشاره شد، طرح کسب و کار به فراخور ماهیت، اندازه، نوع فعالیت و نیاز بیزینسهای مختلف، انواع متنوعی به خود میگیرد و بخشهایی در آن اضافه یا کم میشود. بنابراین ابتدا هدف خود را از تدوین طرح کسب و کار مشخص کنید و سپس اقدام به تهیهی آن کنید.
اگر در تهیه و تدوین بخشی از بیزینس پلن خود به راهنمایی نیاز دارید و یا سوالاتی دارید که پاسخ آنها را نمیدانید برای مشاوره و راهنمایی با معدن بوم تماس بگیرید.
بخش اول مقاله چطور یک طرح کسب و کار یا بیزنس پلن موفق بنویسیم؟