سرمایهگذاری خطرپذیر در معدن و صنایع معدنی به معنای سرمایهگذاری در استارتآپهای معدنی و کسبوکارهای نوپا در این حوزه است که مانند تمام استارتآپهای دیگر ریسک شکست وجود دارد. سرمایهگذاری که ریسک شکست استارتآپ را میپذیرد، سرمایهگذار خطرپذیر میگویند.
به گزارش روابط عمومی معدنبوم؛ برگزارکننده ماینگپهای معدنی(نشستهای انتقال تجربه و دانش معدن و صنایع وابسته)، در تاریخ 17 آبان ۹۹، دوازدهمین ماینگپ با موضوع “سرمایهگذاری خطرپذیر در معدن و صنایع معدنی” و با حضور دکتر یاسر نیکپرست، مدیرعامل سرمایه نوآوری احیا ، بهصورت زنده در صفحه اینستاگرام “معدنبوم” برگزار گردید. هدف از برگزاری این ماینگپ راهنمایی همراهان معدنبوم در حوزه راهاندازی استارتآپ و انتخاب سرمایهگذار بود.
در ابتدا از دکتر نیکپرست خواستیم تا تعریفی کامل از سرمایهگذاری خطرپذیر یا venture capital داشتهباشند و تفاوت این نوع سرمایهگذاری را با سایر سرمایهگذاریها بیان کنند.
دکتر نیکپرست گفت: همانطور که در اکوسیستم استارتاپی مصطلح است و همه ما نخستین تعریفی که با شنیدن این اصطلاح به ذهنمان خطور میکند سرمایهگذاری در استارتآپها است. استارتآپ به کسبوکاری گفته میشود که مبتنی بر تکنولوژی و مقیاس پذیر است و در مسیر موفقیتش ریسکهای بالقوه زیادی وجود دارد و احتمال بسیار کمی دارد که به موفقیت بزرگ برسد، سرمایهگذارانی که در مراحل رشد یک استارتآپ در آن سرمایهگذاری میکنند را سرمایهگذاران خطرپذیر یا جسور میگویند. ارتباط این سرمایهگذاران با استارتآپها ارتباطی مثبت است بدین معنی که هر چه تعداد سرمایهگذاران جسور افزایش پیدا کند شانس موفقیت استارتآپها نیز افزایش پیدا خواهد کرد.
در سوال بعدی نظر دکتر نیکپرست را در رابطه با ظرفیتهای بخش معدن و صنایع معدنی کشور برای جذب سرمایههای خطرپذیر پرسیدیم.
ایشان اینگونه پاسخ دادند: جهتگیری اقتصاد دنیا به سمت فعالیتهای مبتنی بر تکنولوژی و دانش است که این مزیت رقابتی اقتصادی را برای صنایع مختلف ایجاد میکند. استارتآپها علاوهبر اینکه بر این که ارزش ایجاد میکنند میتوانند با ارزش خلق شده صنایع را بازسازی کنند و حتی صنایع جدیدی ایجاد کنند. در حوزه معدن نیز با توجه به اینکه از موهبتهای الهی در این سرزمین وجود ذخایر معدنی بسیاری است و همچنین ذخایر انرژی بسیار خوبی را در کشور داریم در نتیجه این دو موضوع زیر ساخت خوبی را برای توسعه صنایع معدنی ایجاد میکند.
حوزه صنعت و معدن و صنایع معدنی میتواند امتیاز ویژهای برای توسعه کارآفرینی برای کشور ما داشته باشد. استارتآپهای حوزه معدنی میتوانند ایجاد کارآفرینی داشته باشند و همینطور یاری رسان رشد و توسعه بخش معدن باشند. با ایجاد کردن زمینه تعامل این دو ضلع یعنی صنایع معدنی و استارتآپها میتوانیم سرمایههای ملی را در این زمینه بهینهتر استفاده کنیم و همچنین اشتغال زایی کنیم. علاوهبراین زمینه بروز و ظهور خلاقیتها، نوآوریها و فناوریهای مبتنی بر دانش برگرفته از دانشگاهها را ایجاد کنیم.
حوزه صنعت و معدن بخاطر اینکه دارای اقتصاد سنتی است و در کشور ما استارتآپها توانستهاند وارد سایر حوزهها شوند و ورود کمتری به حوزه معدنی داشتند این بستر برای ورود دانشبنیانها و استارتآپها مناسب است.
این حوزه نیاز به شبکهای دارد تا نخبگان، نوآوران، دانشجویان و اساتید که در بخش معدن حضوری فعال دارند در آن گردهم جمع شوند و همافزایی ایجاد شود. استارتآپهایی همچون معدنبوم، مهندستان و سایر استارتآپهایی که در حال شکلگیری هستند میتوانند تاثیر مثبتی در این زمینه داشتهباشند.
به نظر من جای استاتآپها و شرکت های دانشبنیان در حوزه معدن خالی است و در صورتی که ورود کنند و این ظرفیتها معرفی شوند زمینه رشد آنها و توسعه صنایع معدنی کشور فراهم میشود.
در سوال بعدی پرسیدیم سرمایهگذارهای خطرپذیر چه مزایایی برای استارتاپ یا مجموعههای دانشبنیان دارند؟
وی گفت: ما در تعریف استارتآپ گفتیم، استارتآپ یک کسب و کار نوپا مبتنی بر تکنولوژی و مقیاسپذیر است. اگر این استارتآپ بخواهد در حوزه فعالیت خود تحول ایجاد کند و توسعه یابد قاعدتا بدون وجود سرمایهگذاری خطرپذیر راه سختی در پیش دارد. وقتی ما صحبت از سرمایهگذار جسور و ریسکپذیر میکنیم در درجه اول ذهنها به سمت سرمایهگذاری مالی میرود اما نکتهای که باید به آن توجه کنید این مهم است که اگر سرمایهگذار ما یک سرمایهگذار خبره باشد یعنی در حوزه معدن فعال باشد در کنار سرمایه مالی که به مجموعه تزریق میکند. همچنین یاریرسان در محقق شدن رشد و افزایش مقیاس با ایجاد همکاریهای استراتژیک با سایر بازیگران کلیدی صنعت که شاید برای یک استارتآپ دستیابی به این ارتباط سخت باشد. سرمایهگذار خبره با ایجاد کانالهای فروش و ایجاد بازار که در حوزه معدن شبکهای پیچیده است و ورود به آن سخت است، یا با در اختیار قرار دادن تجربههای مدیریتی این حوزه خدمات مالی و پشتیبانیهای حقوقی برای استارتپها حامی آنها باشد.
وقتی از سرمایهگذاری صحبت میکنیم باید توجه داشته باشیم که سرمایهگذار ما یک سرمایه گذار خوب است و در کنار و سرمایه مالی میتواند سرمایههای معنوی را به این مجموعه اضافه کند که شاید ارزشمندتر از سرمایهگذاری مالی است که سرمایهگذار ریسکپذیر میتواند به مجموعه تزریق کند.
مجموعه مجتمع صنایع و معادن احیا سپاهان که شرکت سرمایه نوآوری احیا به عنوان بازوی سرمایهگذاری جسورانه آن هست با داشتن زیرساختهایی همچون شبکه بازار، شرکتهای زیرمجموعه و تجارب مدیریتی، میتواند در کنار استارتآپها باشد و در مراحل مختلف به آنها یاری کند تا سرعت مقیاسپذیری را افزایش دهند.
آیا احیای معادن کوچک مقیاس هم میتواند در دستهبندی سرمایهگذاریهای خطرپذیر قراربگیرد؟
وی در پاسخ این سوال گفت: تمام حوزههای معدنی میتوانند در زمره این دستهبندی قرار بگیرند به شرطی که تمام پارامترهای یک استارتآپ و شرکت دانشبنیان در آن مورد توجه قرار گیرد. در حوزه معادن کوچک مقیاس شاید این بیشتر به دلیل ذات این حوزه است که استارتآپها میتوانند ورود کنند و در آنجا موثر باشند. استارتآپها میتوانند شتابدهنده فرآیند فعالسازی معادن کوچک مقیاس
در ادامه از ایشان خواستیم تا یک معرفی کوتاه از شرکت سرمایه نوآوری احیا و همچنین توضیح مختصری در رابطه با اهداف و برنامههای این شرکت برای ما داشته باشند.
خرداد ماه امسال به صورت رسمی فعالیت خود را آغاز نموده و به منظور نفوذ در شبکههای این حوزه و شناخت بازیگران آن از مدتها قبل وارد اکوسیستم شدهاست.. مجتمع صنایع و معادن احیا سپاهان به منظور سرمایهگذاری جسورانه در چندین حوزه ورود کرده که اولویت یک این مجتمع حوزه معدن و صنایع معدنی است.
دوستان میتوانند با مراجعه به سایت شرکت سرمایه نوآوری احیا ایدههای خود را ارسال نمایند و یا از زمینههای فعالیت مجتمع صنایع و معادن احیاء سپاهان آگاه شوند.
شرکت سرمایهگذاری احیا به منظور شناسایی فرصتهای سرمایهگذاری در حوزه استارتآپها، شرکتهای دانشبنیان و طرحهای نوآورانه ایجاد شد تا زمینه سرمایهگذاری را به کمک کارشناسان خود در آنها ایجاد و سرمایهگذاری کند. به فراخور این موضوع ما سعی کردیم با بازیگران اصلی ازجمله دانشگاهها و مجموعههایی که در حوزه معدن فعال هستند ارتباطی موثر ایجاد کنیم. این آغاز کار ما بوده و سعی داریم این فعالیتها را گسترش دهیم و این شبکهسازی که جز اولویتهای شرکت سرمایه نوآوری احیا هست را توسعه دهیم.
شاید یکی از سوالات دوستان این باشد که چه پارامترهایی را یک استارتآپ یا یک واحد فناور باید داشتهباشد که در زمره طرحهای مورد سرمایهگذاری ما قرار بگیرد؟
در مرحله اول این طرح از نظر TRL وسطح آمادگی فناوری دارای یک نمونه اولیه یا نسخه آزمایشی برای تست باشد. دوم اینکه وجود این فناوری اثبات شده باشد و همینطور این فناوری قابلیت ایجاد کسب و کار با پتانسیل رشد بالا را داشته باشد.
وی به این نکته اشاره کرد: اگر این محصول بهگونهای باشد که از آن به عنوان خدمات و محصول در مجموعههای سپاهان استفاده کنیم یک امتیاز ویژه را برای این استارتآپ یا شرکت دانشبنیان خواهد داشت. در کنار این معیارهای سرمایهگذاری برای ما کیفیت تیم هم اهمیت دارد، تیمی که اعضای آن پای کار باشند و بتوانند پروژه را به سرانجام برسانند.
شرکت سرمایه نوآوری احیا چه اقداماتی را تا الان انجام داده و یا چه برنامههایی برای سالهای آینده در نظر دارد؟
وی در جواب این سوال گفت: یکی از مهمترین کارهایی که این شرکت انجام داده، ایجاد بستر مناسب در مجتمع صنایع و معادن ایران برای ورود استارتآپها و شکلگیری شبکهای برای فعالان حوزه معدن و همچنین تفاهمنامهای با بنیاد ملی نخبگان، مجموعه یونیدرو و مجموعه رصدخانه فناوری حوزه معدن دانشگاه شریف و سایر دانشگاهها امضا کردهاست تا از این ظرفیت هم افزایی بتواند به صورت بهینه استفاده کند. در کنار آن سعی کرده تا با اعلام فرصتهای سرمایهگذاری به فناوران و نوآوران، این بستر را فراهم کند تا صاحبان ایده بتوانند ایده خود را ارائه کنند و از ظرفیت سرمایهگذاری استفادهکنند.
و در بخش آخر جناب دکتر به سوالات بینندگان این لایو پرداختند:
حداکثر توان شرکت برای سرمایهگذاری چقدر است؟
خوشبختانه مدیرعامل مجتمع صنایع و معادن احیا سپاهان با دیدی باز به این موضوع نگاه میکنند و در سرمایهگذاری در حوزه نوآوری، مخصوصا حوزه معدن و صنایع معدنی، محدودیت سرمایهگذاری نداریم.
چه اطلاعاتی از استارتآپها برای داوری مورد نیاز است؟
فایلی در پیج فراخوان تهیه شدهاست که دوستان میتوانند درآنجا اطلاعات درخواستی را وارد کنند و از مهمترین اطلاعاتی که از دوستان خواهشمندیم مد نظر داشتهباشند توضیحات فنی محصول است و دوم لیست مطالعات اقتصادی است. و باقی سوالات در فایل موجود است.
شرکت سرمایهگذاری احیا در چه راندی تمایل به ورود در استارتآپها دارد؟
نقطه ورود ایدهآل برای ورود مرحلهای هست که شما یک محصول اولیه داشتهباشید و در بازار نیز آن را مورد ارزیابی قرار داده باشید. همچنین استارتآپهایی که نمونه آزمایشگاهی محصول را ساختهاند ولی وارد مرحله ساخت محصول صنعتی نشدهاند ولی قابلیت تجاریسازی را دارند نیز میتوانند در این طرح شرکت کنند.
تمام طرحهای ارسالی مورد ارزیابی قرارمیگیرد و پس از انجام مطالعات و پژوهش به منظور کاهش ریسک، نتایج خدمت دوستان اعلام میگردد.
دوستان عزیز برای اطلاع کامل از جزئیات این لایو و نحوه ارسال و پذیرش طرحهای خود میتوانند ماینگپ ۱۲ را در قسمت IGTV معدنبوم مشاهده کنند.
www.instagram.com/madanboom